07-21-2020, 09:23 PM
Hangi Meyve Böbrek Hastalarına Zararlı?
Her meyvede olduğu gibi çileğin de fazla tüketiminde, vücudu rahatsız edeceğini belirten Türemiş, böbreklerinde taş ve kum oluşma riski bulunanların ise daha dikkatli olması gerektiğini bildirdi
Çileğin, bünyesinde barındırdığı mineraller nedeniyle böbrek rahatsızlığı olanlarda, taş ve kum riski oluşturduğu bildirildi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Türemiş, özellikle Akdeniz Bölgesinin sahil kesimlerinde hasadın başlaması ile çilek tüketiminin arttığını söyledi.
Son yıllarda üreticilerin çileğe yoğun ilgi gösterdiğini belirten Türemiş, ''önceki yıllarda 150-160 bin ton civarında olan rekoltenin bu yıl önemli miktarda artmasını bekliyoruz'' dedi.
Çileğin içerdiği mineraller nedeniyle çok sayıda hastalığa iyi geldiğinin altını çizen Türemiş, özellikle C vitamini zenginliği nedeniyle mevsimsel geçiş dönemi olan bugünlerde, soğuk algınlıklarına karşı bol bol tüketilebileceğini söyledi.
Türemiş, antioksidan ve bitki özleri yüksek olan çileğin, kanser hücrelerine karşı kalkan görevi üstlendiğini belirterek, ''çilek, kanser hücrelerine karşı bünyesindeki ellagic asitle vücudu korur'' dedi.
Çileğin, manganez, potasyum, roflavin ile B5 ve B6 vitaminleri açısından da zengin olduğunu ifade eden Türemiş, bu özelliklerinden faydalanabilmek için ise taze tüketimin önemine değindi.
Reçel, marmelat gibi tüketimlerde çoğu vitamininin kaybolduğuna dikkati çeken Türemiş, ''Tazeliğinin yanı sıra, koyu kırmızı, bol çekirdekli ve özellikle de organik çilekleri tercih edin'' dedi.
-''BÖBREK HASTALARI DİKKAT ETMELİ''-
Her meyvede olduğu gibi çileğin de fazla tüketiminde, vücudu rahatsız edeceğini belirten Türemiş, böbreklerinde taş ve kum oluşma riski bulunanların ise daha dikkatli olması gerektiğini bildirdi.
Çileğin yapı olarak bünyesinde çok sayıda mineral bulunduğunu anımsatan Türemiş, bu minerallerin ise böbrek rahatsızlıkları bulunan kişilerde, taş ve kum oluşturabileceğini söyledi.
Tüketim sonrası kana karışan minerallerin, böbrek hastalarında çökme yapacağına dikkati çeken Türemiş, ''aşırı tüketilen çilek, besin elementleri kana karıştığı zaman böbreklerde çökme yapabiliyor. Böbreklerinde taş ve kum riski olanlar aşırı çilek yememeli''
Her meyvede olduğu gibi çileğin de fazla tüketiminde, vücudu rahatsız edeceğini belirten Türemiş, böbreklerinde taş ve kum oluşma riski bulunanların ise daha dikkatli olması gerektiğini bildirdi
Çileğin, bünyesinde barındırdığı mineraller nedeniyle böbrek rahatsızlığı olanlarda, taş ve kum riski oluşturduğu bildirildi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Türemiş, özellikle Akdeniz Bölgesinin sahil kesimlerinde hasadın başlaması ile çilek tüketiminin arttığını söyledi.
Son yıllarda üreticilerin çileğe yoğun ilgi gösterdiğini belirten Türemiş, ''önceki yıllarda 150-160 bin ton civarında olan rekoltenin bu yıl önemli miktarda artmasını bekliyoruz'' dedi.
Çileğin içerdiği mineraller nedeniyle çok sayıda hastalığa iyi geldiğinin altını çizen Türemiş, özellikle C vitamini zenginliği nedeniyle mevsimsel geçiş dönemi olan bugünlerde, soğuk algınlıklarına karşı bol bol tüketilebileceğini söyledi.
Türemiş, antioksidan ve bitki özleri yüksek olan çileğin, kanser hücrelerine karşı kalkan görevi üstlendiğini belirterek, ''çilek, kanser hücrelerine karşı bünyesindeki ellagic asitle vücudu korur'' dedi.
Çileğin, manganez, potasyum, roflavin ile B5 ve B6 vitaminleri açısından da zengin olduğunu ifade eden Türemiş, bu özelliklerinden faydalanabilmek için ise taze tüketimin önemine değindi.
Reçel, marmelat gibi tüketimlerde çoğu vitamininin kaybolduğuna dikkati çeken Türemiş, ''Tazeliğinin yanı sıra, koyu kırmızı, bol çekirdekli ve özellikle de organik çilekleri tercih edin'' dedi.
-''BÖBREK HASTALARI DİKKAT ETMELİ''-
Her meyvede olduğu gibi çileğin de fazla tüketiminde, vücudu rahatsız edeceğini belirten Türemiş, böbreklerinde taş ve kum oluşma riski bulunanların ise daha dikkatli olması gerektiğini bildirdi.
Çileğin yapı olarak bünyesinde çok sayıda mineral bulunduğunu anımsatan Türemiş, bu minerallerin ise böbrek rahatsızlıkları bulunan kişilerde, taş ve kum oluşturabileceğini söyledi.
Tüketim sonrası kana karışan minerallerin, böbrek hastalarında çökme yapacağına dikkati çeken Türemiş, ''aşırı tüketilen çilek, besin elementleri kana karıştığı zaman böbreklerde çökme yapabiliyor. Böbreklerinde taş ve kum riski olanlar aşırı çilek yememeli''