O Bir Ra Board

Full Version: Turpun Faydaları Nelerdir?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
[attachment=146040]


Turpun Faydaları Nelerdir?

Turp, turpgiller familyasının üyesi olan bir sebze türü olarak kabul görür.

Etli meyvesi olan ve genellikle beyaz bir renge sahip olan turpun faydaları insan sağlığı açısından büyük önem taşır.

Beyaz renge sahip olduğu bilinen turpun farklı renkleri ve çeşitleri de bulunur. Turp özellikle Helenistik dönemde ve Roma döneminde sıklıkla tüketilen besinlerden birisi olarak bilinir.

Turpun faydalarından yararlanmak için geçmiş dönemlerde de belirli bir miktar turp tüketimi gerçekleştirilirdi.

Turp ile ilgili Helenistik dönemden öncesinde ise bir bilgi yoktur. Uzun kök yapısına sahip olan turplar pişirme içinde uygun olan sebzelerden birisi olarak bilinir.

Genellikle silindir şeklinde olan turpun faydalarından yararlanmak için farklı tüketim yöntemlerini denemek mümkündür.

Diploid bir tür olduğu bilinen turp, 18 kromozoma sahip bir sebzedir. Avrupa ülkelerinde ve Japonya'da yıl boyunca turp yetiştiği bilinir.

Bunun nedeni ise bu bölgelerin varyete açısından zengin olmasıdır. Bu ülkelerde turpun yetişebilmesi için gerekli olan bütün özellikler bulunur.

Turpun iyi yetişmesi için tam güneş altında olması ve iyi ışık alması gerekir. Aynı zamanda kumlu topraklar da turpun iyi yetişmesine imkân sunan diğer bir unsurdur.

Turp Çeşitleri Nelerdir?

Turpun bilinen ve net olarak bilinmeyen birçok farklı türü vardır. Bu turpların her birinin farklı sağlık problemlerine iyi geldiği hakkında bazı bilgiler bulunur.

Günlük olarak yemeklerde tükettiğimiz turp türü kırmızı turp olarak bilinir. Kırmızı turpun faydaları da bulunur.

Bu nedenle turp tüketimi oldukça önemlidir. Bunun haricinde ise beyaz turp ve kara turp gibi farklı türler de vardır.

Turp kelimesi "raphanus sativus" kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin Türkçe karşılığı ise kokan soğan olarak bilinir.

Özellikle kırmızı turp çeşidinin ağız kokuttuğu bilinir. Bu nedenle de kokulu soğan olarak da adlandırılır.

Turpun içerisinde hangi vitamin ve mineraller bulunur?

Turp;

    C vitamini
    Folik asit
    Potasyum açısından zengindir.

Aynı zamanda yüksek oranda antioksidan aktiviteye sahip olan turp;

    B6
    B2 (Riboflavin)
    Magnezyum
    Kalsiyum kaynağıdır.

Turp nasıl tüketilmelidir?

Turpun taze olarak tüketilmesi daha fazla vitamin ve mineral alımı sağlamaktadır. Vitamin ve mineral kaybının önlenmesi için kesildikten hemen sonra tüketilmesi önerilmektedir.
Turpun yan etkileri var mıdır?

Fazla miktarda tüketilmesi bağırsak hareketlerini artırarak ishale sebep olabilir. Turpun gaz yapıcı özelliği vardır. Bu nedenle dikkatli tüketilmelidir.

İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur.

Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.

Turp salatası nasıl yapılır?

Turp ile hazırlayabileceğiniz muhteşem bir salata tarifi;

Malzemeler

    2 adet turp
    1 demet roka
    1 adet yeşil elma
    1/2 çay bardağı kuru üzüm ve yaban mersini karışımı
    1 yemek kaşığı kabak çekirdeği

Sosu için,

    Zeytinyağı
    Limon
    Tuz
    Nar ekşisi (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:

Turpları ve elmaları küp küp doğrayın. Daha sonrasında diğer malzemeleri de ekleyin ve hazırladığınız sosu dökerek karıştırın.

Turpun Faydaları Nelerdir?

Turpun faydaları arasında birçok sağlık problemine iyi gelen özellikler bulunur.

Bu özelliklerin en önemlisi ise turpun içerisinde yer alan C vitaminidir. C vitamini sayesinde hastalıklara karşı korunma sağlanır.

Turpun faydaları nedir sorusunun yanıtlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkün;

    Turp bağışıklık sistemini güçlendirir.
    Soğuk algınlığına iyi gelir.
    İçerisinde yüksek oranda lif bulunur. Böylece tokluk hissi verir.
    Öksürük kesici özelliğe sahiptir.
    Kansere karşı koruyucu etkisi bulunur.
    Kabızlık problemine iyi gelir.
    Bronşit için faydalıdır.

Turp tüketiminde aşırıya kaçmamaya da dikkat etmek gerekir. Fazla tüketilen turp, ishal problemine neden olur.

Fazla miktarda turp tüketimi aynı zamanda gaz sancısı yaşanmasına da yol açabilir. Gastrit ve ülser gibi mide problemi olan kişilerin turp tüketmemesi önerilir.

Kırmızı Turpun Faydaları Nelerdir?

Turp ve turpun bütün çeşitleri insan sağlığı için faydalıdır. Bilinen turp çeşitlerinin her birinin iyi geldiği farklı problemler bulunur.

Genel olarak turpların ortak bir noktası ise hepsinin içerisinde C vitamininin yer almasıdır. Kırmızı olarak yetişen turpun faydalarını inceleyecek olursak;

    Kırmızı turpun antioksidan özelliği vardır.
    Hücre hasarını önler.
    Yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunur.
    Kolajen oluşumunu destekler.
    Diyabet riskinin azaltılmasına imkan sunar.
    Kan damarları için faydalıdır.
    Cildin daha sağlıklı olmasını sağlar.
    Vücuttaki fazla ısıyı alır. (Bu nedenle özellikle yaz aylarında tüketilir. Çocukların ateşi çıktığı zaman da kırmızı turp yedirilebilir)

Beyaz Turpun Faydaları Nelerdir?

Beyaz turp diğer turp çeşitlerine kıyasla daha uzun bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda diğer turp çeşitleri ile karşılaştırıldığı zaman beyaz turpun tadının daha farklı olduğu sonucuna varmak da mümkündür. Beyaz turpun faydaları şu şekilde bilinir;

    Vücuttaki zararlı mikroplara karşı koruma sağlar.
    Vücudun savunma sistemini kuvvetlendirir.
    Kanser hücrelerine karşı direnç gösterir.
    Diyabet rahatsızlığına yakalanma riskini azaltır.
    Cildin daha canlı bir görünüme kavuşmasına imkan sunar.
    Saçları daha bakımlı gösterir.
    Saçların daha güçlü olmasına imkan sunar.
    Romatizma ağrılarına iyi gelir.
    Migren ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olur.
    Stresi azaltır.
    Yorgunluğu alır.
    Strese iyi gelir.
    Kan basıncını dengeler.
    Sinirleri yatıştırır.

Turp Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?

Kara Turpun Faydaları Nelerdir?

Siyah turp ismi ile de bilinen kara turp özellikle karaciğerde oluşabilecek hasarlara karşı etkin koruma sağlar. Yüksek kolesterolü olan kişilerinde kara turp tüketmesi önerilir. Kara turp yükselen kolesterolün dengelenmesini sağlar. Aynı zamanda kara turp sindirim problemlerine de iyi gelir. Sindirim sistemi problemi yaşıyorsanız bu sorunun önüne geçmek için günde belirli bir miktar kara turp tüketmeniz gerekir. Dışı siyah renge sahip olan bu turpun içerisi beyaz ve etli bir yapıya sahiptir. C vitamini bakımından zengin olan bu turp türü soğuk algınlığına karşı koruma sağlar.

Karaciğerinde iltihaplanma problemi olan kişilerin tedavi sürecinde kara turp tüketmesi de oldukça faydalıdır. Kara turp karaciğer başta olmak üzere vücutta oluşan iltihaplanmaların giderilmesini destekleyici özellikleri ile bilinir. Kara turp aynı zamanda bronşit problemine de iyi gelir. Kronik öksürüğü olan kişiler akşam yatmadan önce kara turpun içerisini oyup, oyulan kısma bal dökmelidir. Sabah uyanıldığında ise turpun suyu ve bal karışımı içilir. Böylelikle kara turpun öksürük kesici özellikleri ortaya çıkar. Kara turp, beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasını da destekler.

Turp Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Turp oldukça faydalı bir sebze türü olarak bilinir. Turp tüketimi sağlıklı olduğu kadar turp yapraklarının tüketimi de bir o kadar sağlıklıdır. Bu nedenle turpun her bölgesinden faydalanmak da mümkün hale gelir. Turp yaprağı özellikle kışın hazırlanan salataların içerisine eklenir. Böylelikle hem salatalar tatlanmış olur hem de yaprakların faydalarından yararlanılır. Birçok kişi turp yaprağının faydalarını bilmediği için yaprak kısımlarını çöpe atar. Ancak böyle bir durumda hem turp israf edilmiş olur hem de doğal içeriklerinden tam olarak faydalanılamamış olur.

Bazı araştırmalar turpun yapraklarının turptan bile daha faydalı olduğu bilgisini verir. Özellikle demir eksikliği olan kişiler için turp yaprağı oldukça faydalıdır. Turp yaprağı demir eksikliğinin giderilmesine yardımcı olan bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda turp yaprağı kilo verme sürecini hızlandırmaya da fayda sağlar. Turp yaprakları yorgunluğu giderici özelliğe sahiptir ve kansızlığa iyi gelir. Turp yaprağı özellikle anemi ve hemoglobin için çok fayda sağlar.

Turp yaprağında, turpta bulunandan 6 kat daha fazla C vitamini yer alır. Turp yaprağı tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz mümkündür. Düzenli bir şekilde turp yaprağı tüketmeniz halinde metabolizmanızın hızlandığını fark edebilirsiniz.

Hamilelikte (Gebelikte) Turp Yaprağı Tüketmek Zararlı mıdır?

Hamilelik sürecinde olan kadınların demir seviyelerinin düşmesi oldukça normal bir durumdur. Bu nedenle vücutlarına doğal yollardan demir almaları gerekir. Turp yaprağı demir eksikliği için idealdir. Hamilelik sürecinde olan kişilerin her besini tüketmesi pek doğru bir davranış değildir. Bu nedenle bazı gıdaların tüketilebilmesi için doktor onayı gerekir. Gittiğiniz kontrollerde tüketmek istediğiniz besinleri doktorunuza danışmanız daha uygun olur.

İnsan vücudu hamilelik sürecinde farklılıklar gösterir. Bu farklılıklar sadece fiziksel ya da duygusal değişimler değildir. Vücut daha önce vermediği tepkileri vermeye başlayabilir. Bu nedenle de özellikle gıda alerjisi gibi bazı sorunlar ortaya çıkar. Bu durumlara gebelik sürecinde ekstra dikkat edilmesi gerekir.

Diyabet Riskini Azaltabilir

Turp, glisemik indeksi düşük bir bitkidir. Bu nedenle kan şekerini yükseltmez. İnsülin direncine karşı kalkan görevi görür. Turpun içerisinde kan şekerini düzenlemeye katkıda bulunan glukozinolat ve izotiyosiyanat bileşikleri bulunur.  Aynı zamanda turp yemek adiponektin hormonunuzu artırır. Bu hormonun artması insülin direncine karşı sizi koruyabilir.

Kanser Riskini Azaltabilir

Turp ailesinden gelen bitkiler su ile pişirildiğinde kansere neden olan maddelerin atılmasını ve tümör oluşmasını önleyebilir. Bir araştırmaya göre turp kökünün bazı kanser hücrelerinin ölümüne katkıda bulunabilir.

Sindirim Sistemine Katkıda Bulunabilir

Lifli yapısı sayesinde turp sindirim sisteminizi rahatlatır, kabızlığı önlemeye yardımcı olur. 2008 yılında hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre özellikle turp yapraklarının sindirimi rahatlattığını ortaya koydu.

Yapısında kükürtlü bileşenler bulunan turp yaprakları mide enfeksiyonunu engellerken ishale karşı faydalı etki gösteriyor.

Karaciğer Sağlığınızı Destekleyebilir

Turp, hayati organlarımızdan biri olan karaciğer sağlığı açısından da önemli katkıları olan bir besindir. Turp tüketmek karaciğer detoksuna katkıda bulunur, hasarın giderilmesine yardımcı olur. Böbreklerdeki toksinlerin atılması için de etkili bir besindir.

Kalp ve Damar Sağlığınız İçin…

Turpun yapısında bol miktarda antioksidan, potasyum ve kalsiyum bulunur. Bu besinler sayesinde kalp hastalığına yakalanma ve yüksek tansiyon riskiniz, düşürebilirsiniz. Yüksek tansiyon riskinin azalması doğal olarak felç geçirme ihtimalini de azaltır. Turpta bulunan nitrat ise kan akışının düzenlenmesine yardımcı olur.

Kilo Kaybına Destek Olabilir

Turpun lifli yapısı, sindirilemeyen karbonhidratlar içermesi, yapısındaki su yoğunluğu, glisemik endeksinin düşük olması, kalori bakımından zayıflığı onu diyetlerde tercih edilebilecek bir besin haline getirir.

Turp Tüketmenin Riskleri

Genel olarak tüketilmesi güvenilir bir besin olan kırmızı turp çok fazla tüketilirse sindirim sisteminde sorunlara neden olabilir. Bu sorunlar arasında gaz, şişkinlik ve kamplar yer alır. Sık görülmese de turp bazı kişilerde alerjiye neden olarak kurdeşen gibi alerjik reaksiyonlara ya da daha ciddi sorunlara neden olabilir.

Turp Nasıl Saklanır?

Turp satın aldıktan sonra buzdolabında birkaç gün tutabilirsiniz. Eğer yapraklı olarak aldıysanız yapraklarını ayırarak saklamanız gerekir. Ayırdığınız yaprakları ise kısa sürede tüketmelisiniz. Turpları birkaç günden fazla bekletmek istiyorsanız dondurabilirsiniz. Ancak kullanım için çözdüğünüzde lezzetinde kayıp olacaktır. Turp saklamanın bir diğer yolu ise turşusunu kurmaktır.

Siyah turp ve bronşite etkisi

Bronşit ve öksürük gibi rahatsızlıklara siyah turpun etkisi çok büyüktür. Akşamdan turpun içini oyarak ve oyulan kısma bir miktar bal dökülerek bekletildiğinde ve sabah saatlerinde turp suyu ve bal karışımı içildiğinde doğal bir öksürük şurubu yapılmış olur. 


Ağrı gideren alabaş

Alabaş olarak bilinen beyaz turpun ağrı giderici etkisi vardır; beyaz turp özellikle romatizma kaynaklı ağrıların azalmasına yardımcı olur. Beyaz turp, sinir, stres azaltıcıdır; yorgunluk, sinir, stres gibi problemleri kan basıncını düzenleme etkisi sayesinde azaltmaktadır


Yaşlanmayı önlüyor

Kış mevsiminde sofralarda ya da atıştırmalıklar arasında mutlaka olması gereken turp, tok tutucu özelliğiyle diyetlerde olmazsa olmazlardandır. Bunların yanında folik asit açısından zengin olduğu için hücrelerin DNA ve RNA onarımını sağlar; dolayısıyla da yaşlanmayı önler.

Turpun faydaları şöyle sıralanmaktadır:

    Kana oksijen sağlar: Kırmızı turp, kırmızı kan hücrelerinin gördüğü zararı kontrol etme özelliğiyle bilinir ve kana verilen oksijeni artırır.
    C vitamini deposudur: C vitamini denildiğinde akıllara narenciye gelir ama kırmızı turpun C vitamini özelliği atlanmamalıdır. C vitamini hem soğuk algınlığından korur hem de kıkırdağı oluşturan kolajenin yapılmasını sağlar.
    Kalbi korur: Kırmızı turp, kalbin düzgün çalışmasını sağlayan ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltan antosiyonin için iyi bir kaynaktır. Ayrıca kırmızı turpta folik asit ve flavonoid içeriği yüksektir.
    Kan basıncını kontrol eder: Kırmızı turpta, tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum mevcuttur.
    Bağışıklığı güçlendirir: C vitamini içeriği yüksek olan turp soğuk algınlığı ve öksürükten koruyucudur. Temel bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
    Metabolizma dostu: Canı bir şeyler atıştırmak isteyenler için çiğneme duygusunu tatmin eden kırmızı turp, diyetlerde bir numaralı yardımcıdır. Kan şekerinde oynama yapmayan kırmızı turp, uzun süre tok tutan bir özelliğe sahiptir. Ayrıca mide bulantısını da geçirir.
    Besin değeri yüksek: Kırmızı turp E, A, C, B6, K vitaminlerini içerir. Ayrıca antioksidan, lif, çinko, potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, demir ve manganez bakımından da zengindir. Bu nedenle turp besin değeri yüksek bir sebzedir.
    Cildin dostudur: Her gün turp tüketilirse, cildi kuruluktan, sivilceden ve sivilcenin oluşturduğu kızarıklıktan korur. Bunun yanında turp suyunun saçlardaki kepeklenmeyi ve dökülmeyi önlemede yardım ettiği bilinir.
    Guatr düşmanı: Guatrın en büyük nedenlerinden biri iyot eksikliğidir. Turp, iyot açısından zengin olduğu için tiroit hastalıklarından korur.
    Kansere kalkan olur: Kırmızı turp sülfürlü bileşikler açısından zengin olması sebebiyle, karaciğer ve safra dostudur. Kansere karşı koruyucu olduğu da bilinmektedir.

Kırmızı Turp Nasıl Tüketilir?

Kırmızı turpun faydaları nelerdir sorusu pek çok kişi tarafından sıkça sorulsa da tüketim şekli de kafa karıştıran konulardan bir diğeridir. Turpun faydaları için tercih edilmesi durumunda basitçe hazırlanabilecek pek çok tarif bulunur. Turplar özellikle yeşil yapraklı sebzelerle zenginleştirilmiş bir salataya kolaylıkla eklenebilir. Taze haldeyken humus, zeytin ezmesi gibi soslara batırılarak atıştırmalık olarak tüketilebilir. Sandviçlerin içerisine salatalık, domates gibi sebzelerle birlikte eklenebilir. Genellikle çiğ olarak tüketilse de pişmiş şekilde de hazırlanabilir. Dilimlenen turplar, bir peçete yardımıyla suyu bir miktar alındıktan sonra direkt veya una bulanarak kızartılabilir. Yahni gibi et yemeklerine ve çeşitli sebze yemeklerine garnitür olarak eklenebilir. İçerisine sarımsak, soğan eklenip zeytinyağında sotelendikten sonra üzerine yoğurtlu sos katılarak tüketilebilir.

Mevsiminde bol miktarda bulunabilen kırmızı turp, yılın diğer dönemlerinde de tüketilebilmesi için turşu olarak hazırlanabilir. Hazırlanan bu turşular direkt tüketilebileceği gibi salata ve sandviçlere lezzet katabilir. Kırmızı turp suyunun faydaları da sebzenin kendisiyle benzerdir. Kırmızı turp suyunun faydaları için turpların havuç, elma gibi ürünlerle birlikte katı meyve sıkacağından geçirilmesi tercih edilebilir. Bunların yanında soğuk algınlığı ve grip gibi mevsimsel hastalıklardan dolayı görülen öksürüğün hafifletilmesinde kullanılan bal ve turp ile hazırlanan bazı tarifler de mevcuttur. Bu kullanımlardan kişinin damak tadı ve beslenme alışkanlıklarına uygun olanları tercih edilebilir.

Kaynak

medicalpark.com.tr
acibadem.com.tr
guven.com.tr
memorial.com.tr

[attachment=146040]

[attachment=146041]

[attachment=146042]

[attachment=146043]

[attachment=146044]