09-25-2018, 05:01 AM
E - F
~~~~~~
Fasulye otu : Özellikle kurufasulye ya da
diğer baklagiller pişirilirken katılırsa lezzet veren bir ottur.
Frenk fesleğeni : Nanegillerden tropik
kökenli bir ot. Domatesle mükemmel bir uyumu vardır. Patlcan ve
biberli yemeklerle de önerilir. Sarmısakla birleştiğinde biberli bir tat
kazanır.
Frenk maydanozu : Yerli maydanozun
kıvırcık yapraklısı. Kokusu daha hafiftir. Süslemeye çok uygundur.
*************************
G - H
~~~~~~
Hardal : Bu bitkinin tohumu un durumuna
getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır.
Izgara etlerin yanında ve bazı soslarda kullanılır.
Haşhaş Tohumu : Haşhaş bitkisinin
tohumudur. Mavi-siyah veya beyaz renkte olur. Ekmek, çörek, börek
gibi fırın ürünlerinde kullanılır.Ayrıca kavrularak salata, kanape, meze
ve sebze yemeklerine de katılır.
Hintcevizi : Bir diğer adı müskat'tır.
Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır. En ince
rendeden çekilir. Acımsı tadından ötürü çok küçük miktarlarda
kullanılmalıdır.
*************************
K
~~~~~~
Karabiber : Kuru ve siyah tanelerinin
baharlı ve acı bir tadı vardır. Hemen hemen her türlü yemekte bütün
veya toz durumda kullanmak mümkündür.
Kakule : Sıcak iklimlerde yetişen
kakulenin tohumları küçük ve beyazımsı renktedir. İştah açıcı ve mide
bozukluklarını giderici özelliği vardır. Bu nedenle hem baharat,
hem de ilaç olarak kullanılır.
Karanfil : Bu bitkinin koyu renkli, küçük
çivi biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline
getirildikten sonra veya dövülmeden tane olarak kullanılır.
Kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda,
soğanla birlikte bazı yahnilerde kullanılır. Elma ile ilginç bir uyumu
vardır.
Kerbel : Bir maydanoz türüdür.
Salatalarda kullanılır.
Kereviz : Kökleri ve yaprakları sebze
olarak kullanılan bir bitkidir. Genel olarak pişirilerek yenir.
Bazı yerlerde yaprakları çiğ olarak da kullanılmaktadır.
Kekik : Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde
ve balıklarda kullanılır. Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol
kullanılır.
Kimyon : Genel olarak toz halinde
kullanılmaktadır. Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde
ve sucuk yapımında kullanılır.
Kişniş : Kişniş genellikle şuruplarda ve
likörlerde kullanılmaktadır. Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et
yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba
ve salatalara doğranarak yenir.
Köftebaharı : Köftelerde kullanılır.
Köri : Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş,
karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden
oluşan bir baharat karışımıdır.
Kuru Tarhun : Tazesinin kullanıldığı her
yerde kullanılır.
Kuşüzümü : Pilav, dolma içleri ve bazı
tatlılarda kullanılır.
:23:
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca