06-18-2024, 01:18 PM
(This post was last modified: 06-18-2024, 01:33 PM by RasitTunca.)
Erkeklerde Sperm Eksikliği Nedenleri Ve Belirtileri
Azospermi , bir erkeğin menisinde hiç sperm olmaması durumudur . Bu sağlık durumunun belirli bir belirtisi yoktur, ancak bunu laboratuvar testleriyle tanımlayabilirsiniz. Bu problem testislerin sperm üretmemesine veya spermin vücuttan atılmasına engel olur. Bir erkek için normal sperm sayısı mililitrede 15 milyon veya daha fazladır. Semende hiç sperm olmaması durumunda ölçülebilir bir sperm sayısı yoktur. Üç ana azospermi türü vardır: testis öncesi azospermi, testiküler azospermi ve testis sonrası azospermi. Bu yazımızda sizlere erkeklerde sperm eksikliğinin nedenlerini ve belirtilerini anlatacağız.
Sperm eksikliği nedir?
Bu duruma azospermi de denir. Bir erkeğin menisinde (sperminde) ölçülebilir sperm bulunmaması durumudur. Sperm kaybı erkeklerde kısırlığa ve çocuk sahibi olamamaya yol açar.
Erkeklerde sperm eksikliği ne kadar yaygın?
Tüm erkeklerin yaklaşık %1’inde ve kısır erkeklerin %10 ila %15’inde azospermi vardır.
Erkek üreme sisteminin bölümleri:
Erkek üreme sistemi aşağıdakilerden oluşur:
Testisler: Testisler, spermatogenez adı verilen bir süreçte sperm üretir.
Seminifer tübüller: Bunlar, testislerdeki dokunun çoğunu oluşturan küçük tüplerdir.
Epididim: Olgun spermlerin taşındığı ve depolandığı her testisin arkasındaki yapı.
Vas deferens: Epididimden pelvise geçen, sonra etrafından kıvrılarak seminal veziküle giren kaslı bir tüptür.
Seminal veziküller: meninin sıvı bileşenlerinin çoğunu üreten ve depolayan tübüler bezler. Seminal vezikül, vas deferens’i birleştiren düz bir kanal, seminifer kanal oluşturmak üzere daralır. Boşalma kanalı, seminal vezikül vas deferens ile birleştiğinde oluşur. Boşalma kanalı prostat bezine geçer ve üretraya bağlanır.
Üretra: İdrarı mesaneden ve meniyi vas deferensten çıkarmak için penisin içinden geçen tüptür.
Boşalma sırasında sperm testislerden ve epididimden vas deferens’e geçer. Vas deferens’in gerilmesi veya kasılması spermin hareket etmesine neden olur. Seminal veziküllerden salgılar eklenir ve meni üretraya doğru ilerlemeye devam eder. Semen, seminal sıvı oluşturmak için spermatozoaya sütsü bir sıvı ekleyen prostat bezinden geçer. Son olarak, meni üretra yoluyla penis yoluyla boşaltılır.
Spermi Ve Doğurganlığı Artırmak İçin Yiyecekler
Spermi Ve Doğurganlığı Artırmak İçin Yiyecekler
Çinko açısından zengin besinler
Çinko, sperm sayısını düzenlemeye ve sperm kalitesini artırmaya yardımcı olur. Kısır erkeklerde çinko seviyeleri düşüktür, bu da onları diğerlerinden daha doğurgan yapar.
Çinko açısından zengin besinler şunları içerir:
İstiridyeler
Kırmızı et ve kümes hayvanları
Vitamin takviyeli kahvaltı gevreği
Fındık
Tam buğday ürünleri
Folik asit açısından zengin besinler
Folik asit, sperm sağlığını artırmak için ihtiyaç duyulan B vitamini türlerinden biridir ve doğurganlığı artırmak için sperm sayısını artırmak da gereklidir.
Folik asit açısından zengin besinler şunları içerir:
Ispanak, marul, brüksel lahanası ve kuşkonmaz gibi yeşil yapraklı sebzeler
Taze meyveler ve meyve suları, özellikle portakallar
Kepekli tahıllar
Ekmek ve makarna gibi güçlendirilmiş un ürünleri
B12 vitamini açısından zengin besinler
B12 vitamini, sperm hareketliliğini iyileştirdiği, sperm sayısını artırdığı ve sperm DNA hasarını azalttığı için genel sperm sağlığı için önemli bir besindir.
B12 vitamini açısından zengin besinler şunları içerir:
Balık ve deniz ürünleri
Et ve kümes hayvanları, özellikle karaciğer
Yumurta ve süt gibi süt ürünleri
Güçlendirilmiş kahvaltı gevreği
Beslenme mayaları
C vitamini açısından zengin besinler
C vitamini, erkek doğurganlığını artıran güçlü bir antioksidandır ve artan C vitamini tüketimi sperm hareketliliğini, sayısını ve şeklini iyileştirir.
C vitamini açısından zengin besinler şunları içerir:
Turunçgiller ve bunların suları
Tatlı baharatlı
Kivi, çilek ve kavun
Domates, brokoli, lahana ve patates
Süt Ürünleri
Güçlendirilmiş kahvaltı gevreği
D vitamini açısından zengin besinler
D vitamini testosteron seviyelerini artırır ve sperm hareketliliğini artırır.
D vitamini açısından zengin besinler şunları içerir:
Somon, uskumru ve ton balığı gibi yağlı balıklar
sığır karaciğeri
Peynir
Yumurtanın Sarısı
Takviye edilmiş süt
Mantar mantarı.
E vitamini açısından zengin besinler
E vitamini, sperm kalitesini artıran ve spermi hasara karşı koruyan güçlü bir antioksidandır.
E vitamini açısından zengin besinler şunları içerir:
Mısır, ayçiçeği ve soya fasulyesi yağları gibi bitkisel yağlar
Fındık ve tohumlar
Brokoli ve ıspanak gibi yeşil sebzeler
Güçlendirilmiş meyve suları ve margarin
Omega-3 yağ asitleri açısından zengin besinler
Omega-3 yağ asitleri, sağlık ve vücut için gerekli olan en önemli besinlerden biridir. Omega-3 yağ asitleri, sperm sayısını artırmaya, sperm hareketliliğini ve şeklini ve meni hacmini iyileştirmeye yardımcı olur.
Omega-3 yağ asitleri açısından zengin besinler şunları içerir:
Balık ve deniz ürünleri, özellikle somon, uskumru, ton balığı, ringa balığı ve sardalya
Chia tohumu, keten tohumu ve ceviz gibi kabuklu yemişler ve tohumlar
Keten tohumu yağı, soya fasulyesi yağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar
Yumurta ve yoğurt
Arginin açısından zengin besinler
Amino asit L-arginin, sperm fonksiyonunu artıran nitrik okside dönüştürüldüğü için erkeklerde doğurganlığı artırmada önemli bir rol oynar.
L-arginin açısından zengin besinler şunları içerir:
Tavuk ve hindi gibi et ve kümes hayvanları
Fındık ve tohumlar, özellikle kabak çekirdeği ve yer fıstığı
Fasulye
Mercimek
Süt Ürünleri.
Spermi artıran bitkiler
Çemen tohumları
Çemen otu özü, artan sperm sayısı ve iyileştirilmiş sperm sağlığı ve kalitesi ile bağlantılı olan testosteron seviyelerini artırabilir .
Erkek sağlığını ve doğurganlığını iyileştirmek için önerilen günlük çemen tohumu dozu, 12 hafta boyunca günlük 600 mg çemen tohumu özüdür.
Ashwagandha kökü
Ashwagandha, erkeklerde doğurganlığı artıran semen kalitesini iyileştirmeye yardımcı olan güçlü antioksidan özelliklere sahip bitki türlerinden biridir.
Çalışmalar, üç ay boyunca günde 5 gram ashwagandha kökü tozu almanın semen kalitesini önemli ölçüde artırdığını göstermiştir.
Maca kökü
Maca kökü, erkeklerde doğurganlığı iyileştiren ve artıran doğal bitkilerden biridir ve testosteron seviyelerini etkilemez, ancak sperm konsantrasyonu ve hareketi üzerinde olumlu etkileri vardır.
Ginseng kökü
Ginseng bitki takviyeleri erkeklerde doğurganlığı artırmak için en iyi besin takviyeleri arasındadır. Spermin sağlığını, doğurganlığını ve işlevini sürdürmek için gerekli olan nitrik oksit üretimini uyararak spermin sağlığını, sayısını ve hareketini artırmaya yardımcı olurlar.
Ancak, özellikle düzensiz tansiyon ve diğer zararlı yan etkilerden muzdaripseniz, ginseng besin takviyelerini tüketmeden önce bir doktora danışmalısınız.
Çilek
Bir kase çilek, günlük önerilen C vitamini miktarının %148’ini içerir. Ayrıca erkek doğurganlığını artırmaya yardımcı olan antioksidanlar açısından zengin kimyasallar olan polifenoller açısından da zengindir.
Sperm eksikliği belirtileri (azospermi):
Herhangi bir semptomunuz olmayabilir veya bazıları hamile kalamayana kadar azospermi olduğunu bilmeyebilir. Bununla birlikte, diğer semptomlar nedeniyle hissettiğiniz bazı belirtiler, hormonal problemler veya genetik kromozomal durumlar dahil olmak üzere altta yatan herhangi bir nedenle ilişkili olabilir. Ancak sperm eksikliğinin bazı belirtileri ortaya çıkabilir, örneğin:
1.Erektil disfonksiyon:
Azospermili hastalarda erektil disfonksiyon olabilir. Erkeğin cinsel ilişki sırasında yeterince sağlam bir ereksiyon sağlayamadığı durumlarda. Erektil disfonksiyonun belirtileri sadece tam olarak ereksiyon olamama değildir. Ancak yumuşak bir ereksiyon veya ereksiyonu sürdürmede zorluk, sperm eksikliğinden muzdarip olabileceğinizi gösterebilir. Bu sorunlardan herhangi birini yaşarsanız, doktorunuza danışmalısınız.
2.Azalan cinsel dürtü:
Bu duruma sahip hastalarda cinsel istekte azalma olabilir. Aynı zamanda psikolojik bir faktördür çünkü bir erkeğin benlik saygısını etkiler. Ek olarak, erkekler eşlerine görece daha az ilgi duyabilirler. Yorgun ve stresli hissetmelerine neden olabilir.
3.Yüzde veya vücutta daha az tüy çıkması:
Erkeklerde düşük sperm sayısı, vücuttaki düşük testosteron seviyeleri ile ilişkilidir. Düşük testosteron seviyeleri, yüz, göğüs, kasık bölgesi ve genel olarak vücutta daha az kıl büyümesine neden olabilir. Sağlığı yerinde olan bir erkek, bir yaralanma nedeniyle bu sorundan muzdarip olduğunda, yavaş saç büyümesinden ve artan saç dökülmesinden muzdarip olabilir. Ani kellik aynı zamanda vücudunuz ve hormonlarınızla ilgili bir sorununuz olduğunu gösterir. Bu nedenle bu konuda uzman bir hekime danışılması gerekmektedir.
4.Testis çevresinde şişlik ve şişlik:
Azospermisi olan veya hiç spermi olmayan erkekler testis çevresinde ağrı ve şişlik yaşayabilir. Geçit tıkanıklığı sonucu ve kasıkta herhangi bir şişlik yaşıyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.
5.Testis çevresinde rahatsızlık hissi:
Hastalar testislerinin çevresinde ağrı ve rahatsızlık hissedebilirler. Ağrı kronik ve aralıklı olabilir. Testis ağrısı, testislerin yanı sıra diğer iç organlarla ilgili sorunlardan kaynaklanabilir. Çoğu durumda, acil tıbbi müdahale gerektirirler. Yardım almada gecikme organda daha ciddi ve kalıcı hasarlara neden olabilir.
Erkeklerde sperm eksikliği türleri:
İki tür azospermi vardır:
Obstrüktif azospermi: Bu tür azospermi, spermin üretildiği ancak çıkışının engellendiği epididim, vas deferens veya genital yol boyunca başka bir yerde bir tıkanıklık veya eksik bağlantı olduğu anlamına gelir, bu nedenle ölçülebilir miktarda sperm yoktur. adamın spermi.
Non-obstrüktif azospermi: Bu tür azospermi, testislerin yapısındaki veya işlevindeki kusurlar veya başka nedenlerle erkeğin sperm üretiminin zayıf olması veya hiç olmaması anlamına gelir.
Erkeklerde sperm eksikliğinin nedenleri:
Azosperminin nedenleri doğrudan azosperminin tipleri ile ilgilidir. Azospermiye yol açan tıkanıklıklar genellikle vas deferens, epididim veya ejakülatuar kanallarda meydana gelir.
Bu alanlarda tıkanıklığa neden olabilecek sorunlar şunlardır:
Bu alanlarda travma veya yaralanma.
Enfeksiyonlar.
Pelvik bölgede önceki ameliyatlar.
Testislerde büyümüş kist.
Vazektomi (bu, sperm akışını önlemek için vas deferens’in kesildiği veya sıkıştırıldığı planlanmış kalıcı bir kontraseptif prosedürdür).
Vas deferens’in oluşmamasına neden olan veya vas deferens’te kalın sekresyonların birikmesiyle semen embolisi gibi anormal gelişime neden olan kistik fibrozda genetik bir mutasyon.
Azosperminin obstrüktif olmayan nedenleri şunlardır:
Genetik nedenler Bazı genetik mutasyonlar kısırlığa yol açabilir, örneğin:
Kallmann Sendromu: X kromozomu üzerinde taşınan ve tedavi edilmediği takdirde kısırlığa yol açabilen genetik bir bozukluktur.
Klinefelter sendromu: Bu durumda, erkek fazladan bir X kromozomu taşır (yani kromozomlar XY yerine XXY’dir) ve sonuç, cinsel veya fiziksel olgunlaşmamışlık ve öğrenme güçlüğüne ek olarak genellikle kısırlıktır.
Y kromozomunun silinmesi: Bu durumda sperm üretiminden sorumlu olan Y kromozomu yoktur, bu nedenle üretilemez ve bu da kısırlığa yol açar.
Hormonal dengesizlikler ve hipogonadizm dahil endokrin bozukluklar.
Semenin pop üretra yerine mesaneye girdiği retrograd ejakülasyon gibi boşalma sorunları.
Testislerin olmaması ve gelişmemesi (doğum gibi doğuştan kusur).
Testisler skrotuma düşmez.
Testisler tamamen olgun sperm hücreleri üretemediği için sperm üretimi durur.
Geç ergenlik döneminde parotis bezi (kabakulak) enfeksiyonunun neden olduğu orşit.
Testis torsiyonu.
Tümörler.
Sperm üretimine zarar veren bazı ilaç türlerine verilen reaksiyonlar.
Radyasyon tedavilerine maruz kalma.
Diyabet, karaciğer sirozu ve böbrek yetmezliği gibi bazı kronik hastalıklarla enfeksiyon.
Varikosel (testislerden gelen damarlar genişler veya genişler, sperm üretimini engeller).
Erkeklerde sperm eksikliğinin teşhisi:
Azospermi tanısı, bir semen örneğinin santrifüjde döndürüldükten sonra yüksek güçlü bir mikroskop altında incelendiğinde hiç sperm olmaması durumunda konur. Santrifüj, bir test örneğini farklı parçalarına ayırmak için yüksek hızda döndüren bir laboratuvar aletidir. Seminal sıvının merkezden dışarı atılması durumunda ise eğer sperm hücreleri varsa çevre sıvıdan ayrılırlar ve mikroskop altında görülebilirler.
Teşhisin bir parçası olarak, doktorunuz size aşağıdakiler gibi tıbbi geçmişiniz hakkında sorular soracaktır:
Geçmişte doğurganlık başarısı veya başarısızlığı (yani çocuk sahibi olma yeteneği).
Çocukluk hastalıkları.
Pelvik bölgede yaralanmalar veya ameliyatlar (hava yolu tıkanıklığına veya testislere zayıf kan akışına neden olabilir).
İdrar veya üreme yolu enfeksiyonları.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tıbbi geçmişi.
Radyasyon veya kemoterapiye maruz kalma.
Halen kullanmakta olduğunuz veya geçmişte kullandığınız ilaçlar.
Alkollü içeceklerin veya uyuşturucuların kötüye kullanılması.
Sperm hücrelerini öldürdüğü için saunalar da dahil olmak üzere yakın zamanda ateş veya ısıya maruz kalma.
Bir kişinin ailesinde doğum kusurları, öğrenme güçlükleri, çocuksuzluk veya kistik fibroz öyküsü.
Ayrıca sizi tedavi eden doktor aşağıdaki yöntemlerle fizik muayene yapacaktır:
Vücudun ve cinsel organların olgunlaşmamışlık belirtileri açısından tüm vücut muayenesi.
Penisi ve skrotumu inceler, vas deferens veya epididim şişmesi olup olmadığını kontrol eder, testislerin boyutunu kontrol eder, varikosel olup olmadığını ve ejakülatuar kanalda herhangi bir tıkanıklık olup olmadığını kontrol eder (rektumdan muayene ile). genişlemiş seminal veziküller ile kanıtlanır.
Ayrıca, doktorunuz aşağıdaki testlerden bazılarını yapacaktır:
Testosteron ve folikül uyarıcı hormon (FSH) düzeylerinin ölçümü.
Genetik testler.
Şekil ve boyutta herhangi bir sorun olup olmadığını görmek için cinsel organların röntgeni veya ultrasonu. Ve tümörler, tıkanıklıklar veya kan eksikliği olup olmadığını öğrenin.
Hipotalamus veya hipofiz bezi bozukluklarını belirlemek için beyin görüntüleme.
Testislerden bir biyopsi (doku örneği) alın. Normal bir biyopsi, sperm taşıma sisteminin bir noktasında bir tıkanıklığın muhtemel olduğu anlamına gelebilir. Bazen, testislerde bulunan herhangi bir sperm, gelecekteki analizler için dondurulur veya yardımlı gebelik için kullanılabilir.
Erkeklerde sperm eksikliğinin tedavisi:
Sperm eksikliği tedavisi nedene bağlıdır. Tedavi şu şekilde seçilir:
Azosperminin nedeni bir tıkanıklıksa, ameliyat tüpleri açabilir veya anormal veya az gelişmiş tüpleri yeniden yapılandırıp bağlayabilir.
Hormon üretiminin azalması ana neden ise, doktorunuz hormonal tedaviler önerebilir.
Testiküler varislerin zayıf sperm üretiminin nedeni olması durumunda. Çevreleyen yapılar korunurken damarlar bağlanabilir.
Bazı erkeklerde geniş biyopsi ile doğrudan testisten sperm elde edilebilir.
Canlı sperm varsa, in vitro fertilizasyon veya intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (tek bir spermin tek bir yumurtaya enjeksiyonu) gibi yardımlı gebe kalma prosedürleri için testislerden, epididimden veya vas deferensten alınabilir.
Azosperminin nedeninin çocuklara geçebileceğine inanılıyorsa, doktor yardımlı döllenmeyi düşünmeden önce spermin genetik analizini önerebilir.
Sperm eksikliği durumunu nasıl önleyebilirsiniz?
Sperm kaybına neden olan genetik sorunları önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Azosperminiz genetik bir durum değilse, aşağıdakileri yapmak azospermi geliştirme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir:
Cinsel organlara zarar veren faaliyetlerden kaçının.
Sperm üretimine zarar verebilecek ilaçların riskleri ve faydaları hakkında bilgi edinin.
Radyasyona maruz kalmaktan kaçının.
Testisleri uzun süre yüksek sıcaklıklara maruz bırakmayın.
Kaynaklar
internet
netde
Azospermi , bir erkeğin menisinde hiç sperm olmaması durumudur . Bu sağlık durumunun belirli bir belirtisi yoktur, ancak bunu laboratuvar testleriyle tanımlayabilirsiniz. Bu problem testislerin sperm üretmemesine veya spermin vücuttan atılmasına engel olur. Bir erkek için normal sperm sayısı mililitrede 15 milyon veya daha fazladır. Semende hiç sperm olmaması durumunda ölçülebilir bir sperm sayısı yoktur. Üç ana azospermi türü vardır: testis öncesi azospermi, testiküler azospermi ve testis sonrası azospermi. Bu yazımızda sizlere erkeklerde sperm eksikliğinin nedenlerini ve belirtilerini anlatacağız.
Sperm eksikliği nedir?
Bu duruma azospermi de denir. Bir erkeğin menisinde (sperminde) ölçülebilir sperm bulunmaması durumudur. Sperm kaybı erkeklerde kısırlığa ve çocuk sahibi olamamaya yol açar.
Erkeklerde sperm eksikliği ne kadar yaygın?
Tüm erkeklerin yaklaşık %1’inde ve kısır erkeklerin %10 ila %15’inde azospermi vardır.
Erkek üreme sisteminin bölümleri:
Erkek üreme sistemi aşağıdakilerden oluşur:
Testisler: Testisler, spermatogenez adı verilen bir süreçte sperm üretir.
Seminifer tübüller: Bunlar, testislerdeki dokunun çoğunu oluşturan küçük tüplerdir.
Epididim: Olgun spermlerin taşındığı ve depolandığı her testisin arkasındaki yapı.
Vas deferens: Epididimden pelvise geçen, sonra etrafından kıvrılarak seminal veziküle giren kaslı bir tüptür.
Seminal veziküller: meninin sıvı bileşenlerinin çoğunu üreten ve depolayan tübüler bezler. Seminal vezikül, vas deferens’i birleştiren düz bir kanal, seminifer kanal oluşturmak üzere daralır. Boşalma kanalı, seminal vezikül vas deferens ile birleştiğinde oluşur. Boşalma kanalı prostat bezine geçer ve üretraya bağlanır.
Üretra: İdrarı mesaneden ve meniyi vas deferensten çıkarmak için penisin içinden geçen tüptür.
Boşalma sırasında sperm testislerden ve epididimden vas deferens’e geçer. Vas deferens’in gerilmesi veya kasılması spermin hareket etmesine neden olur. Seminal veziküllerden salgılar eklenir ve meni üretraya doğru ilerlemeye devam eder. Semen, seminal sıvı oluşturmak için spermatozoaya sütsü bir sıvı ekleyen prostat bezinden geçer. Son olarak, meni üretra yoluyla penis yoluyla boşaltılır.
Spermi Ve Doğurganlığı Artırmak İçin Yiyecekler
Spermi Ve Doğurganlığı Artırmak İçin Yiyecekler
Çinko açısından zengin besinler
Çinko, sperm sayısını düzenlemeye ve sperm kalitesini artırmaya yardımcı olur. Kısır erkeklerde çinko seviyeleri düşüktür, bu da onları diğerlerinden daha doğurgan yapar.
Çinko açısından zengin besinler şunları içerir:
İstiridyeler
Kırmızı et ve kümes hayvanları
Vitamin takviyeli kahvaltı gevreği
Fındık
Tam buğday ürünleri
Folik asit açısından zengin besinler
Folik asit, sperm sağlığını artırmak için ihtiyaç duyulan B vitamini türlerinden biridir ve doğurganlığı artırmak için sperm sayısını artırmak da gereklidir.
Folik asit açısından zengin besinler şunları içerir:
Ispanak, marul, brüksel lahanası ve kuşkonmaz gibi yeşil yapraklı sebzeler
Taze meyveler ve meyve suları, özellikle portakallar
Kepekli tahıllar
Ekmek ve makarna gibi güçlendirilmiş un ürünleri
B12 vitamini açısından zengin besinler
B12 vitamini, sperm hareketliliğini iyileştirdiği, sperm sayısını artırdığı ve sperm DNA hasarını azalttığı için genel sperm sağlığı için önemli bir besindir.
B12 vitamini açısından zengin besinler şunları içerir:
Balık ve deniz ürünleri
Et ve kümes hayvanları, özellikle karaciğer
Yumurta ve süt gibi süt ürünleri
Güçlendirilmiş kahvaltı gevreği
Beslenme mayaları
C vitamini açısından zengin besinler
C vitamini, erkek doğurganlığını artıran güçlü bir antioksidandır ve artan C vitamini tüketimi sperm hareketliliğini, sayısını ve şeklini iyileştirir.
C vitamini açısından zengin besinler şunları içerir:
Turunçgiller ve bunların suları
Tatlı baharatlı
Kivi, çilek ve kavun
Domates, brokoli, lahana ve patates
Süt Ürünleri
Güçlendirilmiş kahvaltı gevreği
D vitamini açısından zengin besinler
D vitamini testosteron seviyelerini artırır ve sperm hareketliliğini artırır.
D vitamini açısından zengin besinler şunları içerir:
Somon, uskumru ve ton balığı gibi yağlı balıklar
sığır karaciğeri
Peynir
Yumurtanın Sarısı
Takviye edilmiş süt
Mantar mantarı.
E vitamini açısından zengin besinler
E vitamini, sperm kalitesini artıran ve spermi hasara karşı koruyan güçlü bir antioksidandır.
E vitamini açısından zengin besinler şunları içerir:
Mısır, ayçiçeği ve soya fasulyesi yağları gibi bitkisel yağlar
Fındık ve tohumlar
Brokoli ve ıspanak gibi yeşil sebzeler
Güçlendirilmiş meyve suları ve margarin
Omega-3 yağ asitleri açısından zengin besinler
Omega-3 yağ asitleri, sağlık ve vücut için gerekli olan en önemli besinlerden biridir. Omega-3 yağ asitleri, sperm sayısını artırmaya, sperm hareketliliğini ve şeklini ve meni hacmini iyileştirmeye yardımcı olur.
Omega-3 yağ asitleri açısından zengin besinler şunları içerir:
Balık ve deniz ürünleri, özellikle somon, uskumru, ton balığı, ringa balığı ve sardalya
Chia tohumu, keten tohumu ve ceviz gibi kabuklu yemişler ve tohumlar
Keten tohumu yağı, soya fasulyesi yağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar
Yumurta ve yoğurt
Arginin açısından zengin besinler
Amino asit L-arginin, sperm fonksiyonunu artıran nitrik okside dönüştürüldüğü için erkeklerde doğurganlığı artırmada önemli bir rol oynar.
L-arginin açısından zengin besinler şunları içerir:
Tavuk ve hindi gibi et ve kümes hayvanları
Fındık ve tohumlar, özellikle kabak çekirdeği ve yer fıstığı
Fasulye
Mercimek
Süt Ürünleri.
Spermi artıran bitkiler
Çemen tohumları
Çemen otu özü, artan sperm sayısı ve iyileştirilmiş sperm sağlığı ve kalitesi ile bağlantılı olan testosteron seviyelerini artırabilir .
Erkek sağlığını ve doğurganlığını iyileştirmek için önerilen günlük çemen tohumu dozu, 12 hafta boyunca günlük 600 mg çemen tohumu özüdür.
Ashwagandha kökü
Ashwagandha, erkeklerde doğurganlığı artıran semen kalitesini iyileştirmeye yardımcı olan güçlü antioksidan özelliklere sahip bitki türlerinden biridir.
Çalışmalar, üç ay boyunca günde 5 gram ashwagandha kökü tozu almanın semen kalitesini önemli ölçüde artırdığını göstermiştir.
Maca kökü
Maca kökü, erkeklerde doğurganlığı iyileştiren ve artıran doğal bitkilerden biridir ve testosteron seviyelerini etkilemez, ancak sperm konsantrasyonu ve hareketi üzerinde olumlu etkileri vardır.
Ginseng kökü
Ginseng bitki takviyeleri erkeklerde doğurganlığı artırmak için en iyi besin takviyeleri arasındadır. Spermin sağlığını, doğurganlığını ve işlevini sürdürmek için gerekli olan nitrik oksit üretimini uyararak spermin sağlığını, sayısını ve hareketini artırmaya yardımcı olurlar.
Ancak, özellikle düzensiz tansiyon ve diğer zararlı yan etkilerden muzdaripseniz, ginseng besin takviyelerini tüketmeden önce bir doktora danışmalısınız.
Çilek
Bir kase çilek, günlük önerilen C vitamini miktarının %148’ini içerir. Ayrıca erkek doğurganlığını artırmaya yardımcı olan antioksidanlar açısından zengin kimyasallar olan polifenoller açısından da zengindir.
Sperm eksikliği belirtileri (azospermi):
Herhangi bir semptomunuz olmayabilir veya bazıları hamile kalamayana kadar azospermi olduğunu bilmeyebilir. Bununla birlikte, diğer semptomlar nedeniyle hissettiğiniz bazı belirtiler, hormonal problemler veya genetik kromozomal durumlar dahil olmak üzere altta yatan herhangi bir nedenle ilişkili olabilir. Ancak sperm eksikliğinin bazı belirtileri ortaya çıkabilir, örneğin:
1.Erektil disfonksiyon:
Azospermili hastalarda erektil disfonksiyon olabilir. Erkeğin cinsel ilişki sırasında yeterince sağlam bir ereksiyon sağlayamadığı durumlarda. Erektil disfonksiyonun belirtileri sadece tam olarak ereksiyon olamama değildir. Ancak yumuşak bir ereksiyon veya ereksiyonu sürdürmede zorluk, sperm eksikliğinden muzdarip olabileceğinizi gösterebilir. Bu sorunlardan herhangi birini yaşarsanız, doktorunuza danışmalısınız.
2.Azalan cinsel dürtü:
Bu duruma sahip hastalarda cinsel istekte azalma olabilir. Aynı zamanda psikolojik bir faktördür çünkü bir erkeğin benlik saygısını etkiler. Ek olarak, erkekler eşlerine görece daha az ilgi duyabilirler. Yorgun ve stresli hissetmelerine neden olabilir.
3.Yüzde veya vücutta daha az tüy çıkması:
Erkeklerde düşük sperm sayısı, vücuttaki düşük testosteron seviyeleri ile ilişkilidir. Düşük testosteron seviyeleri, yüz, göğüs, kasık bölgesi ve genel olarak vücutta daha az kıl büyümesine neden olabilir. Sağlığı yerinde olan bir erkek, bir yaralanma nedeniyle bu sorundan muzdarip olduğunda, yavaş saç büyümesinden ve artan saç dökülmesinden muzdarip olabilir. Ani kellik aynı zamanda vücudunuz ve hormonlarınızla ilgili bir sorununuz olduğunu gösterir. Bu nedenle bu konuda uzman bir hekime danışılması gerekmektedir.
4.Testis çevresinde şişlik ve şişlik:
Azospermisi olan veya hiç spermi olmayan erkekler testis çevresinde ağrı ve şişlik yaşayabilir. Geçit tıkanıklığı sonucu ve kasıkta herhangi bir şişlik yaşıyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.
5.Testis çevresinde rahatsızlık hissi:
Hastalar testislerinin çevresinde ağrı ve rahatsızlık hissedebilirler. Ağrı kronik ve aralıklı olabilir. Testis ağrısı, testislerin yanı sıra diğer iç organlarla ilgili sorunlardan kaynaklanabilir. Çoğu durumda, acil tıbbi müdahale gerektirirler. Yardım almada gecikme organda daha ciddi ve kalıcı hasarlara neden olabilir.
Erkeklerde sperm eksikliği türleri:
İki tür azospermi vardır:
Obstrüktif azospermi: Bu tür azospermi, spermin üretildiği ancak çıkışının engellendiği epididim, vas deferens veya genital yol boyunca başka bir yerde bir tıkanıklık veya eksik bağlantı olduğu anlamına gelir, bu nedenle ölçülebilir miktarda sperm yoktur. adamın spermi.
Non-obstrüktif azospermi: Bu tür azospermi, testislerin yapısındaki veya işlevindeki kusurlar veya başka nedenlerle erkeğin sperm üretiminin zayıf olması veya hiç olmaması anlamına gelir.
Erkeklerde sperm eksikliğinin nedenleri:
Azosperminin nedenleri doğrudan azosperminin tipleri ile ilgilidir. Azospermiye yol açan tıkanıklıklar genellikle vas deferens, epididim veya ejakülatuar kanallarda meydana gelir.
Bu alanlarda tıkanıklığa neden olabilecek sorunlar şunlardır:
Bu alanlarda travma veya yaralanma.
Enfeksiyonlar.
Pelvik bölgede önceki ameliyatlar.
Testislerde büyümüş kist.
Vazektomi (bu, sperm akışını önlemek için vas deferens’in kesildiği veya sıkıştırıldığı planlanmış kalıcı bir kontraseptif prosedürdür).
Vas deferens’in oluşmamasına neden olan veya vas deferens’te kalın sekresyonların birikmesiyle semen embolisi gibi anormal gelişime neden olan kistik fibrozda genetik bir mutasyon.
Azosperminin obstrüktif olmayan nedenleri şunlardır:
Genetik nedenler Bazı genetik mutasyonlar kısırlığa yol açabilir, örneğin:
Kallmann Sendromu: X kromozomu üzerinde taşınan ve tedavi edilmediği takdirde kısırlığa yol açabilen genetik bir bozukluktur.
Klinefelter sendromu: Bu durumda, erkek fazladan bir X kromozomu taşır (yani kromozomlar XY yerine XXY’dir) ve sonuç, cinsel veya fiziksel olgunlaşmamışlık ve öğrenme güçlüğüne ek olarak genellikle kısırlıktır.
Y kromozomunun silinmesi: Bu durumda sperm üretiminden sorumlu olan Y kromozomu yoktur, bu nedenle üretilemez ve bu da kısırlığa yol açar.
Hormonal dengesizlikler ve hipogonadizm dahil endokrin bozukluklar.
Semenin pop üretra yerine mesaneye girdiği retrograd ejakülasyon gibi boşalma sorunları.
Testislerin olmaması ve gelişmemesi (doğum gibi doğuştan kusur).
Testisler skrotuma düşmez.
Testisler tamamen olgun sperm hücreleri üretemediği için sperm üretimi durur.
Geç ergenlik döneminde parotis bezi (kabakulak) enfeksiyonunun neden olduğu orşit.
Testis torsiyonu.
Tümörler.
Sperm üretimine zarar veren bazı ilaç türlerine verilen reaksiyonlar.
Radyasyon tedavilerine maruz kalma.
Diyabet, karaciğer sirozu ve böbrek yetmezliği gibi bazı kronik hastalıklarla enfeksiyon.
Varikosel (testislerden gelen damarlar genişler veya genişler, sperm üretimini engeller).
Erkeklerde sperm eksikliğinin teşhisi:
Azospermi tanısı, bir semen örneğinin santrifüjde döndürüldükten sonra yüksek güçlü bir mikroskop altında incelendiğinde hiç sperm olmaması durumunda konur. Santrifüj, bir test örneğini farklı parçalarına ayırmak için yüksek hızda döndüren bir laboratuvar aletidir. Seminal sıvının merkezden dışarı atılması durumunda ise eğer sperm hücreleri varsa çevre sıvıdan ayrılırlar ve mikroskop altında görülebilirler.
Teşhisin bir parçası olarak, doktorunuz size aşağıdakiler gibi tıbbi geçmişiniz hakkında sorular soracaktır:
Geçmişte doğurganlık başarısı veya başarısızlığı (yani çocuk sahibi olma yeteneği).
Çocukluk hastalıkları.
Pelvik bölgede yaralanmalar veya ameliyatlar (hava yolu tıkanıklığına veya testislere zayıf kan akışına neden olabilir).
İdrar veya üreme yolu enfeksiyonları.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tıbbi geçmişi.
Radyasyon veya kemoterapiye maruz kalma.
Halen kullanmakta olduğunuz veya geçmişte kullandığınız ilaçlar.
Alkollü içeceklerin veya uyuşturucuların kötüye kullanılması.
Sperm hücrelerini öldürdüğü için saunalar da dahil olmak üzere yakın zamanda ateş veya ısıya maruz kalma.
Bir kişinin ailesinde doğum kusurları, öğrenme güçlükleri, çocuksuzluk veya kistik fibroz öyküsü.
Ayrıca sizi tedavi eden doktor aşağıdaki yöntemlerle fizik muayene yapacaktır:
Vücudun ve cinsel organların olgunlaşmamışlık belirtileri açısından tüm vücut muayenesi.
Penisi ve skrotumu inceler, vas deferens veya epididim şişmesi olup olmadığını kontrol eder, testislerin boyutunu kontrol eder, varikosel olup olmadığını ve ejakülatuar kanalda herhangi bir tıkanıklık olup olmadığını kontrol eder (rektumdan muayene ile). genişlemiş seminal veziküller ile kanıtlanır.
Ayrıca, doktorunuz aşağıdaki testlerden bazılarını yapacaktır:
Testosteron ve folikül uyarıcı hormon (FSH) düzeylerinin ölçümü.
Genetik testler.
Şekil ve boyutta herhangi bir sorun olup olmadığını görmek için cinsel organların röntgeni veya ultrasonu. Ve tümörler, tıkanıklıklar veya kan eksikliği olup olmadığını öğrenin.
Hipotalamus veya hipofiz bezi bozukluklarını belirlemek için beyin görüntüleme.
Testislerden bir biyopsi (doku örneği) alın. Normal bir biyopsi, sperm taşıma sisteminin bir noktasında bir tıkanıklığın muhtemel olduğu anlamına gelebilir. Bazen, testislerde bulunan herhangi bir sperm, gelecekteki analizler için dondurulur veya yardımlı gebelik için kullanılabilir.
Erkeklerde sperm eksikliğinin tedavisi:
Sperm eksikliği tedavisi nedene bağlıdır. Tedavi şu şekilde seçilir:
Azosperminin nedeni bir tıkanıklıksa, ameliyat tüpleri açabilir veya anormal veya az gelişmiş tüpleri yeniden yapılandırıp bağlayabilir.
Hormon üretiminin azalması ana neden ise, doktorunuz hormonal tedaviler önerebilir.
Testiküler varislerin zayıf sperm üretiminin nedeni olması durumunda. Çevreleyen yapılar korunurken damarlar bağlanabilir.
Bazı erkeklerde geniş biyopsi ile doğrudan testisten sperm elde edilebilir.
Canlı sperm varsa, in vitro fertilizasyon veya intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (tek bir spermin tek bir yumurtaya enjeksiyonu) gibi yardımlı gebe kalma prosedürleri için testislerden, epididimden veya vas deferensten alınabilir.
Azosperminin nedeninin çocuklara geçebileceğine inanılıyorsa, doktor yardımlı döllenmeyi düşünmeden önce spermin genetik analizini önerebilir.
Sperm eksikliği durumunu nasıl önleyebilirsiniz?
Sperm kaybına neden olan genetik sorunları önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Azosperminiz genetik bir durum değilse, aşağıdakileri yapmak azospermi geliştirme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir:
Cinsel organlara zarar veren faaliyetlerden kaçının.
Sperm üretimine zarar verebilecek ilaçların riskleri ve faydaları hakkında bilgi edinin.
Radyasyona maruz kalmaktan kaçının.
Testisleri uzun süre yüksek sıcaklıklara maruz bırakmayın.
Kaynaklar
internet
netde
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca